RENDERI

Predlozi za idejna rešenja rekonstrukcije Omladinskog stadiona

U saradnji sa korisnicima @Kosmajac, @malimravv, @Bata989Dragan, @Jane94 i @Dzonito sa foruma www.skyscrapercity.com za sada je urađeno pet predloga za idejno rešenje potpuno rekonstruisanog Omladinskog stadiona. Urađeni su renderi za varijantu stadiona sa atletskom stazom, kao i za "čisto fudbalski stadion" sa tribinama skroz do terena i sa objektom za atletiku koji smo planirali da se nalazi na mestu gde je sada pomoćni teren. 

Imamo pravo da maštamo! 

Naša vera da će gradski oci i uprava OFK/OSD Beograda napraviti konkretan model i dogovor po kome će se napraviti novi Omladinski stadion je nepokolebljiva. Mi ovim putem želimo da se ponašamo vizionarski, da kada dođe vreme da se stadion gradi da se svima olakša posao ovim našim predlozima za idejna rešenja po kojima bi se možda radio ceo projekat, a samim tim i sprečimo neko loše rešenje. Svi nacrti su rađeni po realnim merama sa terena na kome je objekat i prema kome se ceo nacrt i pravio.

Zabranjeno je preuzimanje slika bez kontakta autora!

PREDLOG BROJ 1

Na prvom predlogu za atletski stadion koji je uradio @Kosmajac, uneto je dosta novih stvari u odnosu na sadašnji objekat, ali se pre svega vodilo računa o tome da projekat bude što ekonomičniji tako da nismo mnogo menjali sadašnji dizajn. Istočna tribina, u koju se poslednjih godina dosta uložilo, posebno u sadržaje koji su iza i ispod same tribine, je po ovom našem projektu ostala ista. Kod te tribine se javlja problem ulaza na teren jer je sadašnji prenizak, tek nešto preko 2 metra i veća motorna vozila ne mogu da uđu unutar objekta. Takođe, trenutno je jedan ulaz otvoren za publiku na toj tribini koja je kapaciteta oko 2000 što nije dovoljno. Treba reći da postoji još jedan ulaz koji je odvojen za svečanu ložu.

Da bi se odgovorilo na sve zahteve koje jedan atletski stadion mora da ima, dodato je još dve trake na atletskoj stazi pa su severna i južna tribina morale da se skrate za par redova, a zapadna i više od toga zbog zaletišta za skokove u dalj. Pošto sve te tri tribine moraju da se kompletno skinu da bi se prvo zaustavilo kliziste, redovi tribina su modifikovani. Sadašnja visina redova tribina zbog dejstva klizišta je na nekim mestima tek nešto preko 20 cm, a po novom projektu visina jednog reda bi bila 50, a širina 80 santimetara.

Najveći problem se pojavio na severoistoku jer je posle izgradnje zgrade iza severne tribine, koja je potpuno promenila sliku celog stadiona, taj sektor dosta izdeformisan pa smo imali problema da stavimo istu konstrukciju krova kao na južnoj, zapadnoj i polovini severne tribine. Zato smo morali da primenimo varijantu izrade krova i konstrukciju koja se nalazi na istočnoj tribini.

Takođe, određeni problem prave i sale sportskog društva iza juga i fitnes centra "Avanti" na jugoistoku zbog kojih je jedan od ulaza na južnu tribinu nešto uži, a ulaz na istočnu tribinu koji je decenijama bio na na tom potesu više nije u upotrebi.

Od novih sadržaja tu su novi semafor na južnoj tribini, te plava tartan staza i krov kojim je pokriven ceo tribinski prostor. Reflektori su postavljeni na dve varijante. Iza istoka se nalaze na stubovima visine 30 metara, a na zapadnoj tribini u ravnomerno raspoređenim kutijama po krovu u kojima se nalaze po četiri svetleća tela. Dodate su i stolice gde ih trenutno nema. Ukupan kapacitet bi bio oko 15 000 sedećih mesta.

Da bismo našli što bolje rešenje, slobodno šaljite Vaše dobronamerne kritike, predloge, možda i neke vaše rendere na našu E-MAIL adresu!

RENDER ZA PREDLOG IDEJNOG REŠENJA REKONSTRUKCIJE OMLADINSKOG STADIONA - ATLETSKA VARIJANTA -

Nacrtao - @KosmajacRENDER ZA PREDLOG IDEJNOG REŠENJA REKONSTRUKCIJE OMLADINSKOG STADIONA - FUDBALSKA VARIJANTA -

Kapacitet je predviđen za 11 500 gledalaca sa ložama. Lože su na zapadu kako VIP tako i novinarske. Svlačionice su ispod zapadne tribine prvog nivoa, dolazi se iz dve kule severo-zapad i jugo-zapad. Prostorije kluba na zapadu na 2 nivoa. Manji atletski stadion kapaciteta oko 2000 se nalazi uz fudbalski na mestu sadašnjeg pomoćnog terena.PREDLOG BROJ 2

RENDER ZA PREDLOG IDEJNOG REŠENJA REKONSTRUKCIJE OMLADINSKOG STADIONA - ATLETSKA VARIJANTA -

Nacrtao - @malimravv

Svi se sećate predloga novog izgleda Omladinskog stadiona koji je odavno uradio @malimravv. On je sada rešio da našu borbu za spas Omladinskog stadion podrži tako što je donekle svoj raniji nacrt razradio i napravio ceo idejni projekat u 3D. Uživajte -


PREDLOG BROJ 3

RENDER ZA PREDLOG IDEJNOG REŠENJA REKONSTRUKCIJE OMLADINSKOG STADIONA - FUDBALSKA VARIJANTA -

Nacrtao @malimravv

PREDLOG BROJ 4

RENDER ZA PREDLOG IDEJNOG REŠENJA REKONSTRUKCIJE OMLADINSKOG STADIONA - FUDBALSKA VARIJANTA -

Nacrtao @Jane 94


DORAĐENA VARIJANTA - 


PREDLOG BROJ 5

RENDER ZA PREDLOG IDEJNOG REŠENJA REKONSTRUKCIJE OMLADINSKOG STADIONA - FUDBALSKA VARIJANTA -

Nacrtao @Bata989Dragan

Fudbalski stadion je kapaciteta 12272 sedećih mesta, a atletski 6740 sedećih mesta. Južna tribina fudbalskog i sever atletskog stadiona su dve zgrade u kojima se nalaze uprava kluba, klupski muzej, klupska radnja i mali hotel. Između zgrada je novi gradski trg koji bi nosio ime neke od legendi OFK/BSK-a poput Tirketa, Moše, ili nekog trećeg.

Zapadna tribina fudbalskog stadiona kapaciteta 4532 sedećih mesta.
Istočna tribina fudbalskog stadiona kapaciteta 3332 sedećih mesta.
Severna tribina fudbalskog stadiona kapaciteta 2204 sedećih mesta.
Južna tribina fudbalskog stadiona kapaciteta 2204 sedećih mesta.
Fudbalski stadion kapaciteta 12272 sedećih mesta, atletski stadion kapaciteta 6740 sedećih mesta, parking je izmeđi njih sa istočne strane kompleksa.

Zapadna tribina atletskog stadiona kapaciteta 2628 sedećih mesta.
Istočna tribina atletskog stadiona kapaciteta 3544 sedećih mesta.
Južna tribina atletskog stadiona kapaciteta 568 sedećih mesta.PREDLOG BROJ 6

RENDER ZA PREDLOG IDEJNOG REŠENJA REKONSTRUKCIJE OMLADINSKOG STADIONA - FUDBALSKA VARIJANTA -

Nacrtao @Dzonito

10961 sedišta + 529 u lozi + novinarska loža


PREDLOG BROJ 7

RENDER ZA PREDLOG IDEJNOG REŠENJA REKONSTRUKCIJE OMLADINSKOG STADIONA - FUDBALSKA VARIJANTA -

Nacrtao @dusziv

8.766 mesta, 250 VIP, 50 mesta za novinare, 10 za komentatore...

7 коментара:

 1. Svaka cast za ovo ovo bi bio pravi korak za srbiju,koliko i zbog fudbala toliko i zbog atletike,jer nevidim da smo nesto jaka fudbalska nacija,a ima dosta klinaca koji su veoma dobri u atletici(trcanje,skok u dalj i ostale discipline)ali nemaju sredsta za vezbanje,tako da ovo bi bio pravi korak za srbiju!

  ОдговориИзбриши
 2. Samo izbacite ove atletske staze. Neka naprave jedan atletski stadion , a ne da svaki bogovetni stadion opterete sa atletskom stazom. Cenim da ovakva rekonstrukcija moze da se uradi za nekih 70 miliona evra, sto je za nas u ovom trenutku malo nerealno ocekivati od grada Beograda, pa i drzave.

  ОдговориИзбриши
 3. Kao sto smo napisali u uvodu pre postavljanja nacrta, ovo je varijanta sa atletskom stazom, a u izradi je i stadion cisto fudbalski...
  Sto se tice cene za ovo idejno resenje, ona je daleko i neuporedivo manja od ove koju ste vi naveli...

  ОдговориИзбриши
 4. Зна ли неко када ће да почне реконструкција стадиона, и да ли ће у међувремену наш клуб користити неки други стадион?

  ОдговориИзбриши
 5. Druže, i mi bismo hteli da znamo kada će da počne rekonstrukcija konačno... Na nama je da non stop ukazujemo na problem i da pokušamo da "nateramo" gradsku vlast da na upravom OFK/OSD Beograda pronađe model po kom bi se dugoročno sredilo celo stanje!

  ОдговориИзбриши
 6. Свака вам част офковци, верујем да ће вас браћа инвалиди у међувремену, ако бог да да се цео стадион реконструише, угостити на њиховом новом стадиону!Сомборац!

  ОдговориИзбриши
 7. Анониман14. јул 2015. 11:42

  Fantastican predlog broj 5, na ovo treba ici svim srcem!

  ОдговориИзбриши